پرسش: مدتی است که حس می کنم خداوند به من توجهی ندارد. در زندگی خیلی شکست خوردم و امیدی به آینده ندارم. نشاط و شادی در زندگی من نیست و پر از اضطراب و ترس شده ام. احساس می کنم این سرنوشت من است و دعاهای خودم و دیگران در این مورد فایده ای ندارد. چند باری خواستم نماز را ترک کنم ولی باز به خدا فرصت دادم که خودش را ثابت کند؛ ولی اتفاقی نیفتاد. از این چرخه خسته شدم.

 

 

 

پاسخ: ناراحتی و احساس ناامیدیِ شما همراهِ گرامی کاملا قابل درک است. همه ی ما در برهه های خاصی در زندگی مان چنین تجربه هایی داشته و داریم. چون این خاصیت دنیاست. دنیا پیچیده در سختی و بلایاست. همانگونه که امیرالمومنین (علیه السلام) در توصیف دنیا فرموده اند: «دَارٌ بِالْبَلَاءِ مَحْفُوفَة»؛ دنیا سرایی است که به بلا، سختی و رنج پیچیده شده است. (۱) و خداوند به صراحت فرموده که انسان را در رنج و سختی آفریده است. (۲)

 

تصور کنید که به مهمانی رفته اید و با فنجانی چای سرد از شما پذیرایی می کنند. چه حسی پیدا می کنید؟ مطمئنا خوشتان نیامده و ناراحت می شوید. و اگر از شما سوال کنند که مگر شما از نوشیدنی خنک خوشتان نمی آید؟ حتما پاسخ خواهید داد که چرا، ولی چای باید داغ باشد. یعنی چون انتظار شما از چای، داغی بوده، ناراحت شده اید. ناراحتی ها و خوشحالی ها ما اکثرا به همین صورت هستند. اگر شما توجه داشته باشید که قرار نیست در دنیا راحت و آسوده زندگی کنید، اینقدر بی تاب و مضطرب نمی شوید.

 

روزی امام صادق علیه السلام به اصحاب خود فرمود : «لا تَتَمَنَّوا المُستَحِیلَ، قالوا: و مَن یَتَمَنَّى المُستَحیلَ؟! فقالَ : أنتُم، أ لَستُم تَمَنَّونَ الراحَةَ فی الدنیا؟! قالوا: بَلى، فقالَ: الراحَةُ للمُؤمِنِ فی الدنیا مُستَحیلَةٌ»؛ آرزوى محال نکنید! عرض کردند: مگر چه کسى آرزوى محال مى کند؟ فرمود : شما؛ مگر نه این که آرزومند آسایش در دنیا هستید؟ عرض کردند: چرا. فرمود: آسایش براى مؤمن در دنیا محال است. (۳)

 

پس اولین قدم در رفع اضطراب و ناامیدیِ بیش از حد شما، توجه به این مسئله است.

 

قدم بعدی توجه به راه حل، به جای تمرکز بر مشکل است. به جای اینهمه اظهار ضعف و ناامیدی، کمی به خودتان و استعدادها و توانایی هایتان توجه کرده و ببینید چه کاری می توانید انجام دهید. خیلی وقت ها استرس و هیجانات منفی توان اندیشیدن را هم از انسان گرفته و اجازه نمی دهد که شرایط را به خوبی تحلیل کرده و مدیریت کنیم. با ناامیدی و انفعال،‌ هیچ کاری از پیش نمی رود. هر مشکلی راه حلی دارد. راه حلِ خاص خودتان را بیابید و به کار ببندید تا به نتیجه برسید. قرآن به صراحت می فرماید: «وَأَنْ لَیْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَی؛ و اینکه براى انسان جز حاصل تلاش او نیست (۴) و بعد بلافاصله امید می دهد: «وَأَنَّ سَعْیَهُ سَوْفَ یُرَى»؛ و [نتیجه] کوشش او به زودى دیده خواهد شد (۵) با نشستن و دعا کردن هیچ کاری به ثمر نخواهد رسید. توجه داشته باشید که اینجا دنیاست و قانون خاص خودش را دارد. رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: «الدّاعی بِلا عَمَلٍ کَالرّامی بِلا وَتَرٍ»؛ دعا کننده بدون عمل ، همانند کسى است که با کمانِ بى زِه، تیراندازى مى کند. (۶)

 

در کنار اینها توجه به این نکته هم مایه ی امیدواری ست که مشکلات دنیا هم مثل خودش فانی و گذرا هستند. اگر الان به ده سال پیش خودتان نگاه کنید، متوجه می شوید که چه مسائلی داشتید که امروز هیچ اثری از آنها نیست! ده سال بعد هم همینطور خواهد بود. مشکلاتی که امروز راه نفس را بر شما تنگ کرده، در آینده ی نه چندان دور نه تنها حل شده، بلکه از ذهنتان هم خواهند رفت. رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «إنّ النَّصرَ مَعَ الصَّبرِ؛ و الفَرَجَ مع الکَربِ؛ و إنّ مَعَ العُسرِ یُسرا»؛ همانا پیروزى با صبر همراه است و گشایش با گرفتارى؛ و بى گمان با هر دشوارى آسانى هست. (۷) و امیرالمومنین علی (علیه السلام) نیز می فرمایند: «آخر گرفتاری ها، گشایش است. بنابراین، صبر و استقامت در برابر آن، بسیار مهم است» (۸)

 

قرآن نیز در سوره ی انشراح این امید را در انسان ایجاد کرده و می فرماید: «فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً»؛ به یقین با (هر) سختى آسانى است. (۹) و در آیه بعدی مجددا تأکید می فرماید: «إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْر»؛ (آرى) مسلّماً با (هر) سختى آسانى است. (۱۰) در عین حال، در کنار سعی و کوشش، دست از دعا برنداشته و همیشه از خداوند تقاضای یاری داشته باشید تا تلاش هایتان مثمر ثمر واقع شوند. شخصی به آیه الله بهجت عرض کرد که من مشکلی دارم که واقعا مشکل عجیبی ست. برای رفع آن دستورالعملی بفرمایید. ایشان فرمودند: «خدا ان شاالله مشکلات همه اهل ایمان راحل کند و رفع کند. [شما] دعاکنید برای مؤمنین و مؤمنات[حتی آنهاکه] که در چین هم هستند، [که] مشکلاتشان رفع شود، ملائکه [هم] برای شما دعا می‌کنند، که مشکلات شما هم خدا رفع می‌کند، ولو به اضعاف مضاعفه (چندین برابر). [یعنی اگر شما برای حل مشکلات اهل ایمان دعا کنید، چه بسا خداوند هم مشکلات شما را چندین برابر بیشتر از آنچه دعا کرده‌اید حل کند]. (۱۱)

 

حقیقتِ دعا، توجه قلبی انسان به پروردگار عالم، و نوعی معراجِ روحی ست. و خداوند در قرآن همه را به دعا کردن دعوت نموده: «وَ قالَ رَبُّکُمْ اُدْعُونى اَسْتَجِبْ لَکُمْ»؛ پروردگار شما گفته است: مرا بخوانید تا (دعاى) شما را بپذیرم. (۱۲)

 

اصل دعا کردن، خودش یکی از نعماتی ست که شامل حال هر کسی نمی شود. رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «إذا فَتَحَ اللّهُ عَلى عَبدٍ الدُّعاءَ فَلیَدعُ ؛ فَإِنَّ اللّهَ یَستَجیبُ لَهُ»؛ هر گاه خداوند دَرِ دعا را بر بنده اى گشود، دعا کند؛ چرا که خداوند دعایش را مستجاب مى کند. (۱۳) منتها ما حس می کنیم که استجابت صرفا به معنای دریافت کردنِ همان چیزی ست که می خواهیم و شیطان هم از این باور انسان سوءاستفاده کرده و ناامیدی را به او القا می کند. در حالیکه رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «در حوائج خود به درگاه خدا فزع کنید و در ناملایمات خود به او پناهنده شوید و به درگاهش تضرع نموده و او را بخوانید، که دعا مغز عبادت است؛ و هیچ مؤمنی نیست که خدا را بخواند مگر آنکه دعایش را مستجاب میکند؛ آنهم یا به فوریت، که در نتیجه ثمره‏ اش در دنیا عاید او می شود، و یا با مدت که در نتیجه ثمره ‏اش در آخرت عایدش می شود، و یا حداقل ثمره آن را به مقدار دعایش کفاره گناهانش قرار می دهد. البته همه اینها در صورتى است که از خدا گناه نخواهد.» (۱۴)

 

در حقیقت شما باید تمام وظایف خودتان را انجام داده و در نهایت همه چیز را به خداوند بسپارید. باور داشته باشید که خداوند قادر متعالی ست که تمام کائنات تحت حمایت و قدرت اوست، بیشتر از هر کسی به مصالح شما آشناست و بهترین ها را برای شما می پسندد. کسانی که به این باور رسیده اند، در زمان سختی ها از یک حس آرامش و اعتماد درونی لذت برده و کوچکترین ناراحتی حس نمی کنند، چون یقین دارند که اگر هم الان رنجی تحمل می کنند، درست مثل رنجِ جراحی ست که به دنبالش بهبودی و سلامت را به دنبال خواهد داشت. رحمت الهی دائما در حال بارش است. این شما هستید که باید با حسن ظن نسبت به او،‌ ظرفیت دریافت این فیوضات را در خودتان ایجاد کنید. با سوءظن نسبت به خداوند و ناامیدی از رحمت او، فقط خودتان را از این رحمات و برکات محروم ساخته اید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

پی نوشت:
۱. لیثى واسطى، على بن محمد؛ عیون الحکم و المواعظ (للیثی)؛ انتشارات دار الحدیث‏؛ قم‏، ۱۳۷۶؛ ص ۲۵۱
۲. سوره بلد، ۴
۳. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، مترجم شیخی، حمیدرضا، موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، قم، ج ۴، ص ۵۴۹

۴. سوره نجم، ۳۹
۵. سوره نجم،‌ ۴۰
۶. محمدی ری شهری، محمد؛ حکمت نامه پیامبر اعظم؛ موسسه علمی دارالحدیث؛ قم ۱۳۸۶؛ ج ۱۰؛ ص ۲۰۸

۷. محمدی ری شهری، محمد؛ میزان الحکمه؛ مترجم شیخی، حمیدرضا؛ انتشارات دارالحدیث، قم ۱۳۸۹؛ ج ۶؛ ص ۱۵۱
۸. گفتار حکیمانه، مرتضی فرید تنکابنی؛ دفتر نشر فرهنگ اسلامی؛ تهران، ۱۳۷۰؛  ص ۱۰۱
۹. سوره انشراح، ۵
۱۰. سوره انشراح،‌ ۶
۱۱. مرکز تنظیم و نشر آثار آیه الله بهجت؛ https://bahjat.ir/fa/content/10635
۱۲. سوره مومن،‌۶۰
۱۳. محمدی ری شهری، محمد؛ نهج الدعاء؛ مترجم شیخی، محمدرضا؛ نشر دارالحدیث؛ قم، ۸۹؛ ج ۱؛ ص ۴۱۴
۱۴. ابن فهد حلی، احمد بن محمد، عده الداعی و نجاح الساعی، تصیحس موحدی قمی، احمد، انتشارات دارالکتاب الاسلامی، بیروت، ص ۴۰ و ۴۱.

http://askdin.com/comment/1037118#comment-1037118


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : خداوند ,توجه ,سوره ,علیه ,خودتان ,الله ,رسول گرامی ,گرامی اسلام ,داشته باشید ,الله علیه ,مترجم شیخی، ,رسول گرامی اسلام ,توجه داشته باشید
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

طراحي لوگو به صورت حرفه اي sucess ... پارسيان ارز TAEKWANDO Tierra خرید و فروش و رهن و اجاره saman مواجهه